czwartek, 22 marca 2012 20:01
Środowe popołudnie dla grupy finalistek Miss Warszawy przebiegało bardzo smakowicie – spędziliśmy je w gościnnych progach Studia Sztuki Kulinarnej w delikatesach azjatyckich Mei Asia. Tam właśnie odbyły się fantastyczne warsztaty, podczas których dziewczyny miały okazję poznać istotę, historię i rodzaje sushi, zasady zachowania w sushi barach, umiejscowienie sushi w japońskiej i europejskiej kulturze kulinarnej, etykietę oraz mnóstwo ciekawostek związanych z tym wykwintnym daniem. Bardzo cenny okazał się wykład o składnikach, ich jakości, cenach oraz nie zawsze poprawnych substytutach. Po ciekawej części teoretycznej Dariusz Richter, wybitny mistrz kuchni Dalekiego Wschodu i instruktor przyrządzania sushi, krok po kroku pokazał cały proces tworzenia kilku typów potrawy, począwszy od właściwego doboru i przygotowania ryżu, po czym wszystkie uczestniczki pod jego bacznym okiem przystąpiły do własnoręcznego przygotowywania swoich kompozycji. Zdolności manualne okazały się bardzo przydatne bo wbrew pozorom, nawet najprostsze rodzaje sushi wymagają dużej wprawy i doświadczenia aby uzyskać atrakcyjny smak oraz wygląd potrawy. Już po kilku chwilach na tackach zagościły pierwsze futomaki, uramaki, hosomaki oraz formowane w dłoniach nigiri. Dziewczyny nie mogły się doczekać degustacji swoich dzieł, ale zgodnie z zasadami, najpierw należało zadbać o wzorowy porządek na stołach i odpowiedni sposób wyeksponowania sushi. Konieczne okazało się również krótkie szkolenie z umiejętności wygodnego używania pałeczek oraz wyjaśnienie tematów tabu i savoir-vivre związanych z korzystaniem z pałeczek. Dla wielu uczestniczek warsztatów był to pierwszy w życiu kontakt z modnym japońskim przysmakiem, więc nieco obawiały się czy przypadnie im do gustu. Okazało się jednak, że wszystkie były zachwycone smakiem!
Na koniec, Dariusz Richter zaprosił dziewczyny do sklepu, w którym przedstawił poszczególne składniki i półprodukty, opowiedział o różnicach gatunkowych i cenowych oraz zasadach przechowywania w warunkach domowych.
Jeśli zachęciliśmy Was do bliższego poznania tajników przyrządzania sushi, zachęcamy do udziału w organizowanych cyklicznie przez Studio Sztuki Kulinarnej kursach pierwszego stopnia przeznaczonych dla początkujących miłośników kuchni japońskiej. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się kursy kuchni tajskiej, zdobywającej w naszym kraju coraz liczniejsze grono zwolenników. Aby zapoznać się z ofertą kursów kulinarnych proponujemy odwiedzić stronę http://www.sushiakademia.pl oraz zapraszamy na zakupy najwyższej jakości składników kuchni azjatyckiej do delikatesów Mei Asia pod adresem http://www.meiasia.com.pl.
Naszemu Partnerowi oraz instruktorowi Dariuszowi Richterowi serdecznie dziękujemy za przepyszne i niezapomniane szkolenie! Zapraszamy do obejrzenia reportażu z warsztatów.
FOTOREPORTAŻ Z WARSZTATÓW SUSHI